maanantai 22. heinäkuuta 2013

Perämeren kansallispuistosta löytyi uusi hylyn osa

Heinäkuun 20. Perämeren kansallispuistossa järjestettiin vedenalaiset talkoot, joiden tarkoituksena oli kartoittaa vedenalaista kulttuuriperintöä ja luontoa. Yllätyksekseen suojelubiologi Essi Keskinen ja sukeltaja Janne Rekilä löysivät oikeasti uuden hylyn kappaleen Selkä-Sarven saaren edustalta, vedenalaiselta luontopolulta! Hylyn osa ei ollut polulla vielä viime syksynä, joten se on todennäköisesti kulkeutunut siihen talven aikana. 




Kappaletta dokumentoimassa ollut Matias Kulmala Tampereen Urheilusukeltajista kertoi, että kappaleen pituudeksi paljastui kuusi metriä ja leveydeksi noin kaksi metriä, ja se on pintakäsitelty mustalla aineella, joka ei ole kuitenkaan tervaa. Hylyn laudat on kiinnitetty toisiinsa rautanauloin. Löytynyt osa on luultavasti alle 20 metrisestä aluksesta, mutta ei soutuveneestä.

– On kiinnostavaa tietää, mistä hylky on peräisin, ja kuinka pitkiä matkoja noinkin iso hylyn osa voi kulkeutua veden mukana. Hylyn kappale on limisaumainen, mikä viittaa pohjoismaiseen rakennustyyliin. Se voi olla vaikka kalastusveneen osa, kertoo intendentti Maija Matikka Museovirastosta.

Toisella puolella saarta Tornionlaakson sukellusseura havaitsi viistokaikuluotauksella mahdollisia hylyn osia. Päivään osallistui Metsähallituksen sukeltajien lisäksi noin 30 vapaaehtoista sukeltajaa Torniosta, Kemistä, Rovaniemeltä, Oulusta, Raahesta, Tampereelta, Lahdesta ja Porista.

Vedenalaiset talkoot järjestettiin osana Suomi-Ruotsi yhteistyössä toteutettavaa Boundless Bothnian Bay -hanketta, jonka tavoitteena on luoda Perämerestä yhtenäinen virkistys- ja matkailualue. Lue talkoopäivästä myös BBB-hankkeen blogista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti